Quantcast
Channel: verslag activiteiten jeugd – VWGZKL
Viewing all 95 articles
Browse latest View live

Vogels op de paardenrenbaan

$
0
0

‘Buitenplaats Leyduin en schedels’ stond er op het programma 13 november. Met vijf jeugdige deelnemers ontdekten we de vogelrijke plekjes en mochten we grasduinen in de vitrine met vondsten van de boswachter van Landschap Noord-Holland.Het werd een gezellige en leerzame ochtend. Wat heel duidelijk werd na 2 km lopen, dat de bosrand en open plekken in het bos de vogel rijkste plekken zijn. In het bos zijn minder vogels of je ziet ze daar niet goed. Op de oude paardenrenbaan wemelde het van de lijsters, mezen, spechten en boomklevers en -kruipers. Zo’n moment dat je niet weet waar je moet kijken. Na de wandeling was het goed toeven in het koetshuis van Leyduin waar we schedels van vos, ree, bosuil en nog veel meer konden vergelijken. De tijd vloog om…..


Fossielen zoeken in Haarlem

$
0
0

Een beetje apart misschien om met de jeugdvogelclub fossielen te gaan zoeken. Maar ach, we kijken niet alleen naar vogels. Ook kikkers, herten, eekhoorns en libellen hebben onze aandacht! En fossielen zijn ook dieren …… geweest. Laat nu de schrijver van het jeugdboek over fossielen in Haarlem wonen en een zolder vól fossielen hebben. Hij heet Herman Zevenberg. Wij mochten komen kijken op 11 december en we konden genieten van zijn verhalen. Hoogtepunt was natuurlijk het uitzoeken van een berg steengruis, waar we haaientanden, zee-egels en nog veel meer uit haalden. Maar bekijk de foto’s maar. Enne…we kregen allemaal een paar kleine fossielen mee. Gaaf!
[See image gallery at www.vwgzkl.nl]

Jagende vissen, herten en voedselketens

$
0
0

Het begon op 11 januari 2017 al leuk bij de Oranjekon. Onder onze voeten joegen grote Baarzen achter kleine visjes aan. Wanneer zie je dat nu? Ook de watervogels trokken onze aandacht.  Er zwommen heel wat soorten onder andere Slobeenden, Krakeenden, enkele Dodaarsjes en er schoot een IJsvogel langs. Jammer dat de meeste kinderen hem net mestte. Lopend naar de vogelkijkhut kwamen we heel wat Damherten tegen. Tot slot deden we nog een opdracht in het bos. Door kaartjes met soorten neer te leggen ontdekten de kinderen wat voedselketens zijn.
[See image gallery at www.vwgzkl.nl]

Jeugdvogelclub viert jubileum in Elswout

$
0
0

12 februari 2017 waren we met de jeugd in Elswout. Het was dáár dat we 10 jaar geleden begonnen met de Jeugdvogelclub! Daarom had Annemarijn gebak meegenomen. We vierden het in een hut in Elswout. Het was verder een schitterende tocht met veel vogels. We liepen door een flink pak verse sneeuw. Een goede gelegenheid om op diersporen te letten. We zagen heel wat vogelsporen, maar ook sporen maar van een Vos, Eekhoorn en een muis. Bijzonder waren de eerste Winterakonieten die tussen de sneeuw hun kopje opstaken. Op naar de volgende 10 jaar!
[See image gallery at www.vwgzkl.nl]

Grote Alexanderparkiet en boterkoek in de Hout

$
0
0

Op zondag 12 maart waren we met de Jeugdvogelclub voor het eerst in de Haarlemmerhout. Misschien wel het oudste bos van Nederland! Het was erg leuk. Wat een holen hebben de bomen daar. We zagen Boomklevers, Grote Bonte Spechten, Holenduiven, Halsbandparkieten en Grote Alexanderparkieten. Deze soort broedt in Nederland alleen in Amsterdam en in Haarlem. We hebben het geluid van deze exoot goed geleerd. Ook hoorden we de Appelvink, maar die is nogal schuw. Erwin zag hem wel.

Toen we pauze namen bij het Hildebrandmonument kwam Elias met z’n vader om afscheid te nemen. Hij trakteerde ons op heerlijke boterkoek! Hij is de Jeugdvogelclub ontgroeit….Zo gaat dat.
[See image gallery at www.vwgzkl.nl]

Wat eten die zangvogels eigenlijk?

$
0
0

Rond het zwemmeer ’t Wed in de Kennemerduinen is een heerlijk struingebied. Daar gingen we op 9 april luisteren naar alle zangvogels die net aangekomen zijn: Gekraagde Roodstaart, Fitis, Boompieper, Boomleeuwerik en nog veel meer. Met paraplu, schepje en vlindernet hebben we onderzocht wat er allemaal te eten is voor deze insectenetende vogels. Door de droogte viel het nog niet mee om veel beestjes te vinden, maar de vangst van de mooie en snelle Basterd Zandloopkever maakte alles goed.
JVC Kennemerduinen Erwin Robbertz

Vogels kijken bij het Vogelmeer

$
0
0

Zoals bijna altijd was het op 14 mei een stralende dag. Met een klein maar gezellig clubje trokken we door de Kennemerduinen van Parnassia naar het Vogelmeer en weer terug. Meteen vielen de overal aanwezige Grasmussen op die bovenin de toppen van struiken zaten te zingen. Soms met een vluchtje erbij. Er was net veel vogeltrek. De leukste waarneming in de droge duinen was een paartje Tapuit. Zou dat toch een broedvogel zijn?
Ook het Vogelmeer was een hoogtepunt met Dodaars (met nest naast de hut), Grote Zilverreiger, opgewonden Knobbelzwanen, Bergeenden, een Witte Kwikstaart (foto rechtsboven) vlakbij en heel veel andere vogels. De Geoorde Futen lieten zich helaas niet zien. In een natte duinvallei zwommen heel veel padden- en/of kikkervisjes.DSCN4196

“Pleased to meet you” bij het Kennemerstrand

$
0
0

Bij IJmuiden is een heel bijzonder gebied ontstaan rond het Kennemermeer. Er groeien heel veel bijzondere planten en er broeden leuke vogels. Wij gingen daar op 11 juni met een klein groepje kinderen struinen en op zoek naar Blauwborst en Roodmus. De Blauwborst hebben we niet gezien, de Roodmus wel. En hoe. Luid zat het mannetje te zingen en ook zijn rode borst liet hij mooi zien. Pleased to meet you, roept het mannetje duidelijk. O, ja. We hebben ook genoten van de vele mooie bloemen die daar groeien. En de Bosrietzanger die naast een Kleine Karekiet zat te zingen.
DSCN4559 JVC Kennemerstrand Johan Stuart DSCN4547 DSCN4548


Een vogel zonder kenmerken

$
0
0

De Vinkenbaan in de Kennemerduinen stond op 10 september het programma. En het was goed weer, de vorige keer ging het bezoek hier niet door. Met een leuk clubje kinderen, liepen we het verboden gebied in en kwamen we bij het mysterieuze huisje. Han Buckx vertelde van alles over de baan en het vangen. Hoogte punt was natuurlijk het ringen van de vogels. Wat zie je ze dan van lekker dichtbij.  Han toverde tientallen vogels uit zakjes en vroeg of de kinderen ze herkende. Dat ging heel goed, zelfs bij een sprinkhaanzanger. Maar bij de Tuinfluiter bleef het stil. Die werd niet herkend. Niet zo gek voor een vogel ‘zonder duidelijke kenmerken’. Het was al een superleuke ochtend die helemaal bijzonder werd afgesloten met een Bokje die vlak voor onze voeten opvloog uit het duin.
DSCN9322 DSCN9336 DSCN9357 DSCN9301 DSCN9303 DSCN0529 DSCN0545 DSCN0588 DSCN9362 DSCN9374 DSCN9380 JVC Ringstation Kennemerduinen Johan Stuart

Een klein wit vlekje hoog in een boom

$
0
0

Op 8 oktober stond een wandeling van de Jeugdvogelclub door de polders bij Spaarndam op het programma. Het was leuk dat Martijn, een oud-Jeugdvogelclublid en nu biologie-student, mee was. Zijn goede ogen konden we goed gebruiken. Eerst bezochten we het Landje van Gruijters waar veel Slobeenden, Wintertalingen en Smienten aanwezig waren. Je moest goed kijken, want veel eenden waren nog in eclipskleed. Met een schepnetje hebben we onderzocht waarom er altijd zoveel vogels zitten daar. Daar kwamen we snel achter. Een keer met je netje door het ondiepe water en je had al veel beestjes in je net. Buiten het Landje zaten beduidend minder waterbeestjes in het water. Eén vraag hebben we dus opgelost.

Op weg naar de Heksloot, ontdekte Martijn hoog in een boom een klein wit stipje. Met de telescoop erop bleek het een mooie volwassen Havik te zijn. Verder waren 4 Boerenzwaluwen nog bijzonder. In totaal zagen we 43 verschillende soorten vogels.
DSCN9617 DSCN9624 DSCN9629 DSCN9643 DSCN9650 DSCN9655 DSCN9657

Arrestatieteam, Sneeuwgorzen en een plakkaat vogels op het strand

$
0
0

We namen op 12 november de bus naar de Zuidpier, maar de bus stopte op de Rijksstraatweg voor een arrestatieteam. We konden alles vanuit de bus volgen. Gelukkig kregen we een lift en konden we op tijd aansluiten bij de anderen die al in de duintjes liepen. We waren met zes kinderen toen we stonden te kijken naar een mooi groepje Sneeuwgorzen. Later zagen we een plakkaat op het strand staan. Het waren misschien wel 500 Drieteenstrandlopers. Uiteraard zagen we Steenlopers en Paarse Strandlopers, maar naar de punt van de Pier lopen was geen optie vanwege de harde wind. Toen maar naar het Kennemermeer waar we een leuk groepje Tafeleenden zagen, koperwieken en hoog in de klimtoren een Torenvalk. Een super leuke ochtend met chocomel juist toen er een flinke bui langs trok.

6 Soorten muizen uit 129 braakballen

$
0
0

Het was een idee van de kinderen zelf: uilenballen pluizen. En wat hebben ze hun best gedaan om de schedeltjes en onderkaakjes uit de uilenballen te pluizen. In totaal werden de restanten van 129 muizen gevonden. Nico Jonker begeleidde ons en kon de kinderen helpen met het op naam brengen van de kaakjes. Want dat is best lastig! Deze soorten vonden we: Noorse Woelmuis (maar liefst 10 stuks), Veldmuis (87x), Rosse Woelmuis (1x), Huisspitsmuis (18x), Bosspitsmuis (3x) en Bosmuis (10x).

Ook de verschillende uilen waren aanwezig tijdens deze ochtend in het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, althans opgezette exemplaren. Onze ballen kwamen van een Kerkuil in Spaarnwoude. Deze soort lust alle muizen en is daarom een handig ‘hulpje van de muizenonderzoeker’. Onze vondsten worden allemaal doorgegeven aan het landelijke meetnet van de Zoogdiervereniging en de gegevens gaan naar Naturalis, die de nationale databank bijhoudt. Het was vandaag was dus serious business.

Foto Lars Visser

Toch nog een Kuifmees gezien in Koningshof

$
0
0

Vooraf hadden we de acht kinderen in Koningshof Kuifmezen beloofd. Maar het aantal vogels dat we zagen viel wat tegen tijdens de tocht van de Jeugdvogelclub op 14 januari. Bossen kunnen ’s winters best stil zijn. Wel zagen we van heel dichtbij een glanskop, we hoorden wel 14 Grote Bonte Spechten “tsjukken” (dat geluidje kennen de kinderen nu goed) en er vlogen enkele Buizerds. Bij gebrek aan vogels vermaakten we ons door onder koeien- en paardenkeutels te zoeken naar beestjes, we zagen heel veel gallen op kleine eikjes, stuivende stuifzwammen en nog veel meer leuke dingen. Maar we waren toch blij dat we vlak voor de uitgang een Kuifmees in het vizier kregen. Mooie beestjes zijn dat!

De Jeugdvogelclub zag een duikende zangvogel van dichtbij

$
0
0

Het oh en ah was niet van de lucht en we waren nog maar net begonnen aan onze drie uur durende tocht door de AWDuinen. We stonden met 5 kinderen van de Jeugdvogelclub vlakbij de actief duikende Waterspreeuw. Wat een leuk beestje! Langs het Betonkanaal zagen we verder een Grote Gele Kwikstaart, enkele Goudhaantjes en zelfs een Vuurgoudhaan. Vanuit de vogelhut hadden we mooi licht op een groepje Wintertalingen en Slobeenden. En er vloog nog een IJsvogel langs. We bleven genieten van die mooie vogels. Als klapper konden we bij de Oranjekom nog langdurig een IJsvogel bewonderen.

Het leuke is dat de leiding van de Jeugdvogelclub steeds meer wordt overgenomen door ‘eigen kweek’. Lars Visser en Annemarijn Sintenie waren al veel langer betrokken en ook Martijn de Roij doet nu regelmatig mee. Ook deze 11e februari 2018 was het weer een gezellige jonge bende vogelaars (op twee oudere jongeren na dan).
Erwin en Johan

De Zuidpier in de regen

$
0
0

Het regende flink op zondag 11 maart, maar toch gingen we met een klein clubje enthousiaste jonge vogelaars de Zuidpier op om vogels te kijken. Dat lukte best aardig. Er zaten heel wat Paarse Strandlopers (voor sommigen een nieuwe soort), we zagen een mannetje Zwart Zeeëend, een Zeehond en zelfs de Kuifaalscholver. De Grote Mantelmeeuw was ook aanwezig en als je bedenkt dat dit de grootste meeuw op aarde is, krijg je toch wel ontzag. Nadat we lekker hadden opgewarmd in Paviljoen Zuidpier met warme chocolademelk ging het zonnetje ook nog schijnen.


Wat veel Kluten en Bergeenden!

$
0
0

Op 8 april verkenden we op de fiets de polders rondom Spaarndam. Het werd een superleuke tocht met 8 kinderen. Via de Heksloot kwamen we in het Landje van Gruijters waar we konden genieten van een zingende Blauwborst. Natuurlijk zagen we daar ook veel andere vogels. Toen door naar de weidevogellanden rondom de Stompetoren van Spaarnwoude. We zagen verschillende Kieviten en Grutto’s op het nest zitten. Als laatste hadden we nog tijd voor de Houtrakkerbeemden. We hebben ze niet geteld maar de kinderen viel het ook op, overal zaten veel Bergeenden en Kluten. Toen moesten we snel terugfietsen om op tijd bij het startpunt te zijn.

Jeugdleden gidsten tijdens Regionale Vogeldag

$
0
0

Op 13 mei waren kinderen en leiding van de Jeugdvogelclub ingeschakeld om te helpen op de Regionale Vogeldag 100% Kluut. David en Léon hielpen bijvoorbeeld met het gidsen en het geven van informatie in het fort en op de Big Sit. David ontdekte daar de Slechtvalk als 57stesoort. In totaal werden er die dag 76 verschillende soorten gezien. Er waren op deze dag veel kinderactiviteiten en wie weet levert ons dat nog wat nieuwe leden op?!?

Johan Stuart

Wielewaal beloofd, maar Fluiter gezien

$
0
0

De excursie naar Panneland in de Amsterdamse Waterleidingduinen op zondag 9 juni 2018 was een succes. Er waren zeven kinderen. Twee jongens waren er voor de eerste keer bij. Klasgenoten van Lars. Op de foto staan we voor bordje met een waarschuwing voor agressieve buizerd. Die hadden we wel willen zien! We zagen hem wel, maar hij vloog heel hoog. We zagen veel spechten een Groene en Grote Bonte met jongen. Ook leuk was een Eekhoorn maar het hoogtepunt was wel een mooi zingende Fluiter. De Wielewaal hebben we niet gezien.
Door het mooie weer konden we goed oefenen met de zang. Erwin (foto’s), Lars en Annemarijn

9 september 2018: Zo dichtbij zie een vogel nooit!

$
0
0

Een bezoek aan een ringstation met de mogelijkheid een vogel van heel dichtbij te zien. Dat is natuurlijk super leuk als je om vogels geeft. Er waren dan ook tien enthousiaste kinderen die meegingen naar het Ringstation in de Amsterdamse Waterleidingduinen op deze mooie ochtend. We werden hartelijk ontvangen op de baan en de kinderen zagen van heel dichtbij hoe vogels werden geringd, gewogen, gemeten, op leeftijd werden gebracht etc. Leuk was dat de kinderen de vogels zelf los mochten laten. We hadden erop gehoopt, maar een IJsvogel zat er niet in Wel een heel mooi Vuurgoudhaantje, Tjiftjaffen, Kleine Karekieten, Zwartkoppen en nog veel meer. Klik hier maar voor het totaaloverzicht.

De jeugd telt trekvogels bij Parnassia

$
0
0

Met 7 jongens (waar blijven de meisjes?) stonden we op deze mooie ochtend op de trektelpost. Wat vlogen er veel vogels! Veel Vinken, Kepen, Spreeuwen en veel andere soorten. Allemaal op weg naar het warmere zuiden.

Na een tijdje word je toch koud. We zijn daarom gaan lopen naar het Vogelmeer. In het duin zaten overal vogels. Vlakbij de vogelhut in het Vogelmeer hoorden we het kenmerkende “TSJIE-oeWIET” van de Bladkoning. De vogel zelf zagen we niet. Vanuit de hut zagen we niet alleen heel dichtbij enkele dodaarzen, maar ook twee beflijsters. Dat was wel het hoogtepunt van de dag!

Viewing all 95 articles
Browse latest View live




Latest Images