Quantcast
Channel: verslag activiteiten jeugd – VWGZKL
Viewing all 95 articles
Browse latest View live

Struinend op zoek naar zangvogels

0
0

Op 12 mei doken we met een groepje van acht kinderen de duinen in bij Panneland. Omdat je daar zo lekker mag struinen, hebben we dat ook gedaan. We zochten zingende vogels en die hebben we gehoord. En soms ook gezien. Bij de nachtegaal lukte dat niet. Wat kan die vogel zich goed verstoppen! Alleen Mangal kon hem vinden en er een foto van maken. We hoorden de krasmus (grasmus), de snelle merel (tuinfluiter) en het treurige vogeltje (fitis). Leuk was ook de gekraagde roodstaart die zich mooi liet bekijken. Verder viel het ons op dat er zo veel kleine bruine kikkers rond huppelden. Het was weer een heerlijke tocht en o ja, we zagen ook nog 60 damherten.

Annemarijn  en Johan


Met een beroepsvisser fuiken legen

0
0

In het Wormer- en Jisperveld werken nog enkele beroepsvissers. Ze zetten fuiken en leven vooral van de vangst van paling, snoekbaars en karper. De Poelboerderij organiseert excursies waarbij je met een beroepsvisser langs de fuiken vaart en kijkt wat er gevangen wordt. Wij waren op 9 juni met 10 kinderen en enkele ouders (chauffeurs) naar Wormer gegaan om mee te varen. Zo’n 10 fuiken werden geleegd en van een afstandje zagen we dat er heel wat vis in de ‘beun’ op zijn bootje verdween. Daarna liet hij ons alles rustig zien en vertelde over de vissen. Dat was best spannend. Wat een soorten! Veel soorten werden door de kinderen herkend. Giebel (wilde goudvis), snoekbaars, pos, blankvoorn, baars, boerenkarper, brasem, maar ook enkele zoetwaterkreeftjes. Tot slot als spectaculair slotstuk liet de visser enkele flinke palingen zien. Wat een bijzondere beesten zijn het en wat glad! Het was een hele bijzondere ervaring. Tot slot hebben we nog wat in en bij de Poelboerderij gekeken en gespeeld. O ja, we zagen ook futen, aalscholvers, kokmeeuwen en visdiefjes (vlakbij de boot dode visjes etend) en brandganzen met jongen.

Anne, Annemarijn en Johan

Alle beestjes tellen in Thijsse’s Hof

0
0

Marleen Baltus had ons uitgenodigd om op 22 juni langs te komen in Thijsse’s Hof voor een speciale dag: The Secret World of Thijsse’s Hof. We mochten overal zoeken naar vogels, planten en allerlei andere dieren. Tuinman Roland Brakel leidde ons rond en liet ons allerlei beestjes zien. Een onechte paardenbloedzuiger, niet bijtende bosmieren, honingbijen en nog veel meer. Na het doen van al deze waarnemingen, werden ze ingevoerd op de website www.waarneming.nl. Ook dat hebben we geleerd. Bedankt voor een hele leuke ochtend. Annemarijn en Johan

Kanonnen, geweren en meeuwen op Fort Eiland

0
0

Op de eerste vakantiedag hadden we nog een heel leuk uitje: een bezoek aan Fort Eiland in IJmuiden. We kregen er eerst een rondleiding door het fort en daarna liet Fred Cottaar ons zien hoe hij meeuwen uit de kolonie volgt door middel van kleurringen. Een hele leuke combinatie.

Totale waddenbeleving bij Balgzand

0
0

Met 34 mensen waar onder 11 Jeugdvogelclub-leden ondergingen we op 17 augustus de Waddenzee. Al om 9 uur kwamen we aan bij ’t Kuitje, het kleine maar o zo leuke bezoekerscentrumpje verstopt op een industrieterrein bij Den Helder. De koffie en limonade smaakte heerlijk. We werden eerst lekker gemaakt met een filmpje over dit gebied. Toen gingen we met grepen en netten over de dijk, iedereen voorzien van vetergympen. Waarom die nodig waren, ontdekte we snel bij het wadlopen. Je glibbert en als je lang stilstaat, zak je weg en moet je moeite doen om los te komen. Twee gidsen van de Waddenverenging lieten van alles zien. Wat leeft er veel in de bodem! Nu snappen we wat al die vogels in de Waddenzee eten: zeeduizendpoten, wadpieren, garnalen in allerlei vormen, zeesla, krabben van groot tot klein, visjes, kokkels, gapers en nog veel meer. Ook mochten we nog een klei-afdruk maken van een vogelspoor.

Terwijl de vloed opkwam trokken wij ons terug bij ’t Kuitje om ons schoon te laten spuiten, vissen in aquaria te voeren met wadpieren en zeeduizendpoten (nadat we die eerst met een stereomicroscoop hadden bekeken) en ons zelf te voeren met de meegebrachte boterhammen. Daarna stapten we op de fiets om vanaf de dijk te kijken hoe de vloed de vogels van de wadplaten dreef richting schor. Er zaten al veel lepelaars (Ramon telde er 129) en dat aantal werd steeds hoger. Steeds vielen er groepjes in. Ook de groep scholeksters werd steeds groter. Er liepen ook 2 kleine zilverreigers, zilverplevieren, bergeenden en heel veel andere vogels. Klapper op de vuurpeil was de slechtvalk die Priya ontdekte op een pol zeewier. Paniek onder de vogels wanneer hij even opvloog. Zelfs de lepelaars schrokken van hem en vlogen op.

Eigenlijk te vroeg, het water was nog niet op z’n hoogst moesten we de terugreis aanvaarden. Gidsen Henk Arts, Jaap en Joke Booij en Gerard Bos, hartelijk bedankt! Het was een geweldige belevenis.

Geen wisenten maar wel veel andere dieren

0
0

Zondag 8 september verkenden we de duinen bij Zandvoort. Kraansvlak heet het gebied. Het verslag volgt. Wel vast wat foto’s.

Regen, schelpen en slechts 30 trekvogels

0
0

We zouden deze ochtend (13 oktober) naar het Vogelringstation in de Kennemerduinen gaan. Helaas waren de weersvoorspellingen zo slecht, dat het station dicht bleef. De tochten van de Jeugdvogelclub gaan altijd door, we passen gewoon het programma een beetje aan. Met 7 kinderen fietsten we eerst naar de oudste trektelpost van Nederland. Hier was vanwege de wind weinig trek te tellen. Een groepje spreeuwen en wat graspiepers. Op het strand hebben we toen gezocht naar schelpen. Eva, Ramon en Nora vonden de meeste verschillende soorten. Wel 20! Best veel! Omdat het toen begon te regenen zijn we Parnassia in gedoken. Binnen konden we lachen om de huismussen, die daar rondvlogen. Het leek even droog, maar toch werden we kletsnat op onze fietstocht naar het nieuwe Bezoekerscentrum de Kennemerduinen. Mooi centrum met leuke winkelartikelen.

Erwin, Annemarijn, Anne en Johan

Spatwater zorgt voor avontuurlijke tocht

0
0

Met zeven kinderen durden we het wel aan: naar het puntje van de Zuidpier lopen. Ondanks flinke spetters die over de pier vlogen. Als de golven over de pier sloegen, hadden we dit natuurlijk nooit gedaan, dan is de pier ook gesloten. Deze tocht maakten we op 10 november 2013. Meer informatie volgt later, hier alvast de foto’s.


Ontmoeting met Zaanse Jeugdvogelclub

0
0

Zondag 8 december was het een heerlijke dag om het duin in te trekken. Rustig weer en geen regen. Wij waren met 10 kinderen en de Zaanse Jeugdvogelclub, die we bij de ingang Oase troffen, met 12. Eerst trokken we met z’n allen op en voerden we een opdracht uit: het tellen van de vogels van de Oranjekom. Zie de resultaten hieronder. Er zijn opvallende verschillen, maar toch meer overeenkomsten. Duidelijk is wel dat we nog veel kunnen leren!

Bij de vogelhut konden we genieten van wintertalingen, grote zaagbekken en slobeenden van dichtbij. Leuk was ook het goudhaantje dat heel dichtbij kwam als we zijn zang lieten horen.

Annemarijn, Anne, Erwin en Johan

Tabel (2)

Dode duiven en volop regenwormen in Elswout

0
0

Op  12 januari 2014 begon het voorjaar! Het gras was wel wit van de rijp, maar de zon had al kracht en de vogels zongen volop. Met zeven kinderen was het genieten op Elswout. De Grote Bonte Spechten waren overal aan het roffelen, mezen zongen en de Groenlingen zaten al in de ‘kolonie’ bij de ingang van Elswout. Minder leuk was de vondst van een dode postduif. Kon je wel alles goed bekijken. Even verderop lag een hele gave houtduif. Net dood, leed aan de vogelziekte het ‘geel’ werd deskundig door Anne vastgesteld. Ramon informeerde even (hij heeft een kort lijntje met een preparateur) of we hem mee moesten nemen zodat hij opgezet kon te worden. Dat hoefde niet. Verder vonden we ook nog door haviken geslagen duiven. Kyo verzuchte: Vinden jullie altijd zo veel dode beesten?Andere waarnemingen die ochtend: Haviken, Sperwer, Nijlganzen in bomen en een mooie Holenduif. We deden een makkelijk quizje maar wat ons het meeste bij zal blijven van de ochtend waren de regenwormen die de grond uitspoten toen we even als meeuwen trappelden. Wat veel! En wat een vogelvoer!

Anne, Annemarijn, Erwin en Johan

‘Gepraat’ met vier bosuilen op Elswout

0
0

‘s Avonds Elswout in, dat mag eigenlijk niet. Maar wij hadden op 31 januari toestemming van Staatsbosbeheer gekregen. Arend de Jong leidde onze tocht, hij kan het geluid van Bosuilen precies na doen. Daarmee praat hij als het ware met Bosuilen. Hij roept ze, de Bosuil roept terug en daardoor weet hij hoeveel Bosuilen er in een gebied leven. Het was een heel bijzondere avond, waar we met 12 kinderen volop van genoten. Al gauw vloog er een uil boven ons, een vrouwtje riep verderop. Later hoorde we nog twee mannetjes, waarvan we er een heel goed in de zaklamp konden bekijken. Gave beesten hoor die Bosuilen! Arend bedankt.

Annemarijn, Erwin en Johan

Regen en storm, wij laten ons niet tegenhouden

0
0

Zondag 9 februari stormde en regende het, maar toch waren er zes kinderen zo stoer om mee te gaan. We liepen een rondje rond de Veerplas, maar begonnen bij de zendmast waar we natuurlijk even naar de Slechtvalk keken. Het paartje zat hoog in de toren maar wel aan de luwe kant, uit de wind. Verder in de polder zaten de gebruikelijke vogels, zoals Fuut, Kuifeend, Waterhoen, Canadese Gans. Maar wat was het overal nat! Niet alle voetjes bleven droog. Bij de Binnenliede van Landschap Noord-Holland vlogen zo’n 12 Watersnippen op. Op de grond hadden we ze niet gezien. Leuk was ook het groepje van 25 Putters. Een uurtje eerder dan de bedoeling was, hebben we opgebroken. Vanwege de natte voeten was dat een goede keus.

Annemarijn, Erwin en Johan

Kievitsnest, kievitsjongen en nat pak

0
0

Zondag 13 april gingen we met de fiets op stap in de weilanden rondom Spaarndam. Hans-Peter Breeuwsma beschermt de weidevogels in de weilanden en nam ons mee op sleeptouw. Hij liet ons van alles zien: Grutto’s en Wintertalingen bij het Landje van Gruijters, hele jonge Kieviten en een hoogtepunt was wel het nest van een Kievit dat we mochten bekijken. Om bij dat nest te komen, moesten we met z’n dertienen een voor een over een plank over het water lopen. Bij iedereen ging het goed, behalve bij de laatste. Wat er precies gebeurde weten we niet, maar Erwin kreeg een nat pak! Schrik maar gelukkig konden we er ook om lachen. Terwijl Erwin naar huis fietste zijn wij nog naar het Plasje van Spaarnwoude gefietst waar we een Lepelaar, Kluten en Kuifeenden zagen. Het was een heerlijke en een beetje avontuurlijke tocht! Hans-Peter bedankt!!

 

 

Zonnige dag met vliegen rond ’t Wed

0
0

Op de warme 8 juni zijn we bij het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen op pad gegaan met 6 kinderen en vliegenexpert John Smit. John vertelde over het verschil tussen zweefvliegen en andere vliegen. Maar hij verwachtte dat we ook veel andere insecten zouden zien. Hij had zoekkaarten mee, vlindernetten en vangpotjes met vergrootglas. In het speelterrein rond ‘t Wed hebben we eerst wat rondgelopen en John vertelde over de Springspin, met gele kaken die in het gras zijn prooi bespringt. Spinnen hebben 8 poten en insecten 6. Alle vliegen zijn makkelijk te benoemen, want hun namen zijn genoemd naar hoe ze er uitzien of wat ze doen. Bijvoorbeeld: steltvlieg heeft poten als stelten; vleesvliegen planten zich voort in rottend vlees; de grashalmvlieg waarvan de larven in de stengel van grashalmen leven, enz. Iedereen mocht met een netje of een potje insecten vangen. Er werden heel veel beestjes gevangen. Hieronder de verschillende soorten.

Ook jonge padjes en bruine kikkers liepen er rond. Eigenlijk was het heel veel voor een eerste keer, maar gelukkig kon John boeiend vertellen over al die bijzondere beestjes. Er werden veel vragen gesteld en het ene weetje riep weer een nieuwe vraag op. Als dank hebben we bij het afscheid geapplaudiseerd voor John. Met dank aan: Lisanne, Dora, Leon, Rowan, Sten, Ghio en Anne. Erwin Robbertz

Dit vingen we: wantsen: Graswants en een larve (Spuugbeestje); sprinkhanen: Veldsprinkhaan; Duinsabelsprinkhaan; wespen: Bladwesp en ook een larve; Sluipwesp; Bronswesp (nog geen mm groot); Halmwesp; vliegen: Steltpootvlieg (geel en zwart); Vleesvlieg; Grashalmvlieg; Snorzweefvlieg; spinnen: Springspin;  libellen/waterjuffers: Keizerlibel; Watersnuffel; Lantaarntje; muggen: Galmug; Langpootmug; Mug kevers: Rozenkever; Kniptor; Aziatisch veelkleurig Lieveheersbeestje; hommels: Akkerhommel; Boomhommel. Ook nog een cicade; Glanzende Houtmier; Hooibeestje en rupsen van Sint Jacobsvlinder.

Elf kinderen tussen paarden en hooglanders

0
0

Op een heel mooi plekje aan de Middenduinerweg in Santpoort staat de boerderij van Frans en Marianne de Boer. Hun bedrijf heet Ekogrön. We gingen daar op 30 augustus met 11 kinderen op bezoek. Ze vertelden ons over de boerderij en hun werk. Ze hebben wel 300 koeien en paarden maar niet voor de melk. De beesten grazen in natuurgebieden in Noord- en Zuid-Holland om de boel een beetje open en gevarieerd te houden. We zijn Schotse Hooglanders vaak tegengekomen. Normaal sta je naast een weiland om naar de dieren te kijken, hier liepen we tussen de dieren. Vier haflinger paarden konden we aaien. Wat een lieve dieren. Ook liepen er drie Schotse Hooglanders in de weilandjes rond de boerderij. In de stal zaten nog jonge boerenzwaluwen op het nest.
Om onze kennis te testen hadden Frans en Marianne een natuurquiz in elkaar gezet. Benjamin had de meeste dieren goed gedetermineerd (inclusief de Auerhaan) en was de trotse winnaar van een reeëngewei. Super bedankt voor de erg leuke ochtend Frans en Marianne!

 


Een ijsvogel zo dichtbij is wel heel spectaculair

0
0

Zondag 14 september liepen we met 13 kinderen het ‘verboden gebied’ in de Amsterdamse Waterleiding binnen. Wij mochten, want we waren uitgenodigd door het ringstation om eens te komen kijken. Wat een bijzondere wereld stap je dan binnen! Mistnetten, slagnetten en inloopkooien. We mochten meteen mee om netten te controleren. Hier en daar hing een vogel. Snel werden de Zwartkoppen, Kleine Karekieten, Tjiftjaffen, Roodborstjes en een Vuurgoudhaantje uit het net gehaald. Henk-Jan ringde de vogels en liet ons zien waarop werd gelet. Soort, leeftijd, man of vrouw, gewicht, lengte vleugel, vet en rui. We mochten het van dichtbij bekijken. Heel gaaf waren twee Gaaien die gevangen waren en we los mochten laten, en natuurlijk de Zanglijster, maar nog leuker was de IJsvogel. Vorig jaar op dezelfde plek gevangen en geringd. Wat een gaaf beest. En fel….hij pikte naar elke vinger.
Na anderhalve uur genieten van al die vogels dichtbij, liepen we via struinpaadjes terug naar de uitgang. Ook toen vonden we van alles. Libellen, kleine Padjes, Bruine Kikkers, een dode Veenmol, een dode spitsmuis, nesten van Aalscholvers, poep van allerlei beesten en heel apart een Pikzwarte Waterkever op het droge. Gewoon laten gaan, ze kunnen vliegen! O ja, ik vergat de 15 Damherten nog…

Geen vogel, maar bruinvis hoogtepunt

0
0

Op een super warme oktoberdag hebben we met acht kinderen de Zuidpier in IJmuiden verkend. Het was stralend weer, zonder wind en we hadden het bloedheet! En dat 3 km op zee. Dat maak je niet vaak mee. Het was vrij rustig met vogels. Er waren Aalscholvers en Steenlopers zoals altijd. Grappig was een aantal Wilde Eenden dat rond de Zuidpier zwom. De kinderen waren zeer geïnteresseerd in de vissers en hun vangsten. Voor onze neus werd een Kabeljauw en wat Steenbolken gevangen. De Kabeljauw ging de pan in, de Steenbolken mochten de kinderen teruggooien in zee. En toen zagen we de kleinste dolfijnsoort: een Bruinvis! En nog één. En weer op één andere plaats. Er moeten er wel vijf gezwommen hebben! Erg leuk. Op het puntje van de pier chocomel drinken, zeesterren en zeeanemonen bekijken en toen weer terug met de bus. Het vloog om!
O ja, we zagen ook nog reusachtige pissebedden. Bleken Havenpissebedden te zijn.

Annemarijn, Anne, Erwin en Johan (Werkgroep Jeugd)

Rietvinken en “reuze” zoetwatermossel

0
0

Op 9 november maakten we een wandeling van de Heksloot, langs de Westbroekplas naar de Gruijterspolder. Daar werden de elf kinderen weer opgehaald, scheelde een flink stuk teruglopen. De polders zaten vol vogels: Smienten, Fazanten, Watersnippen, Groenlingen, Grauwe Ganzen, Kolganzen, Slobeenden en nog veel meer. Bij een rietkraag kregen de kinderen de opdracht om eens wat rietstengels van binnen te bekijken. Daar kunnen immers insecten in wonen. Veel gezoek, hier en daar een sneetje met wat bloed, maar Benjamin vond de gal van de Sigaargalvlieg. De vlieg was niet meer thuis. Ook vonden we Rietvinken, een rups die vooral leeft op riet en af en toe langs de stengel afdaalt naar het water om water te drinken. Daarom heet hij ook wel drinkerrups. Verder hebben we ons nog vermaakt met wat schapen die nadat ze opgestaan waren allemaal moesten plassen of poepen. Sietse vond ook nog een reuze zoetwatermossel. Hij heeft hem thuis in het water gedaan, maar daar bleek hij toch al dood te zijn. Het was weer een heerlijke tocht!
Anne, Erwin en Johan

Tweede zondag van december: Jeugdvogelclub naar Koningshof

0
0

Terwijl de Goudhaantjes en de Koolmezen nergens last van hadden, bibberden de elf kinderen van de Jeugdvogelclub van de kou! Er lag inderdaad een beetje rijp op het gras….. het had een paar graden gevroren. We verwonderden ons over de mooie patronen die dat gaf. Veel vogels zagen we trouwens niet. Ergens tetterde een Glanskop en een paar Grote Bonte Spechten waren aan het donderjagen. En die Goudhaantjes dus. Wat eten die eigenlijk? Wij gingen op zoek naar spinnetjes, insecten en eitjes. Dat was nog best lastig! Een paar kleine beestjes vonden we wel. Dat is dus het eten van de wintergasten in onze bossen! We zagen ook nog de smidse van een specht. Hij klemt er zijn dennenappels om er de zaadjes uit te kunnen peuteren. En we zagen drie enorme houtzwammen  en een leuke takkenhut. De tijd was snel om!

Annemarijn, Anne en Johan

 

De IJsvogel schoot langs, niet iedereen zag hem

0
0

Begin januari 2015, het stormt en er is kans op regen. Toch staan zes kinderen paraat om de Amsterdamse Waterleidingduinen in te trekken. Het weer viel reuze mee, we zagen zelfs de zon. In de Oranjekom zagen we meteen al enkele Dodaarsjes, een Grote Zaagbek en Tafel- en Kuifeenden. Ook schoot er een IJsvogel langs, maar dat ging zo snel, niet iedereen zag hem. Jammer. Later konden we nog genieten van een Vuurgoudhaantje, Goudhaantjes, een Slobeend (vanuit de vogelkijkhut) en nog meer Grote Zaagbekken. Erg leuk waren drie mannetjes Goudvinken. Daar werden de kinderen enthousiast van….. O ja, de kinderen vermaakten zich ook met de Damherten. Ze telden er 96!
Erwin, Annemarijn en Johan

Viewing all 95 articles
Browse latest View live